Anjali mudra en Namasté

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 00:00

Na het volgen van een yogales zijn je deze 2 dingen misschien opgevallen; 
Als eerste je brengt je handen relatief vaak voor je borst in een bidpositie en ten tweede je sluit de les af met het woord “Namasté.”

Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Zit hier een religieus aspect in? Tijd voor een kleine uitleg.

De bidpositie, waarbij je je handen, voor je borst, tegen elkaar aan zet heet “Anjali mudra” (een mudra is een handgebaar). Anjali betekent “aanbieden.”


Volgens de yogafilosofie vertegenwoordigt je linkerhand de maan en je rechterhand de zon. Dit kun je zien als jouw Yin en jouw Yang kant, het mannelijke en het vrouwelijke, het goede en het slechte, het warme en het koude, het donker en het licht, maar ook het hemelse en het aardse. Welke contrasten je ook kiest, het is in ieder geval de samenkomst van een geheel. Je biedt dus één geheel aan. Ik vertaal het “aanbieden” dan ook als “vol overgave” zodat je je houdingen vol overgave en gefocust doet.

Anjali mudra komt vaker terug in een les, bijvoorbeeld in de zonnegroet, boomhouding maar ook in krijger A. Maar ook buiten de houdingen gebruik je deze mudra. Zo plaats je, in het begin of aan het eind van de les, je handen in de bidpositie en sluit je de les met het woord “Namasté.”

Namasté betekent letterlijk “ik buig voor jou.” In het Hindoeïsme en in de Indiaanse cultuur wordt het gebruikt om elkaar of de Goden te groeten. In de yogafilosofie heeft Namasté een symbolische betekenis, namelijk “de Godheid in mij, buigt naar de Godheid in jou.” Maakt dat dan dat dit een religieuze groet is? Nee dat niet, het is bedoelt om wederzijdse acceptatie, respect, begrip en dankbaarheid te betuigen. Je zegt dan eigenlijk “het mooie en meest waardevolle deel in mij (mijn ziel) groet het mooie en meest waardevolste deel (jouw ziel) in jou."